De nachtegaal en de roos

 

 


 

"Ach, wat hangt het geluk soms van kleine dingen af! Alles wat wijze mannen geschreven hebben, heb ik gelezen. Alle geheimen van de filosofie heb ik doorvorst en nu is omwille van een rode roos, mijn leven hopeloos."

 

Een nachtegaal besluit een jonge student te helpen bij het zoeken naar een rode roos, als geschenk voor het meisje waarop hij verliefd is.

 

" Luister, er zijn in de wijde omgeving geen rode rozen te vinden. Wanneer je een rode roos wilt hebbenmoet je die bij het licht van de maan, maken uit muziek en kleuren met je eigen hartenbloed. Je moet voor mij zingen en je borst tegen één van mijn doornen drukken."

De hele nacht zong de nachtegaal, en de doorn drong dieper en dieper in haar borst. Haar levensbloed ebde langzaam uit haar weg.

De student vindt de rode roos en neemt hem mee om te verzoeken, maar de dochter van zijn leermeester wijst hem af. Een andere man heeft haar echte juwelen gestuurd, en iedereen weet toch dat juwelen veel meer een teken zijn van rijkdom dan rozen.

De student gooit de roos op straat:

" Wat is de liefde toch iets doms! Ze is niet half zo nuttig als de logica, want ze bewijst niets en spiegelt je alleen maar dingen voor die toch nooit gebeuren, en laat je aan dingen geloven die niet waar zijn. Ja, ze is werkelijk heel onpraktisch en een mens hoort tegenwoordig praktisch te zijn."

 

De nachtegaal en de roos is na de Gelukkige Prins, het tweede sprookje van Oscar Wilde dat Cotterink bewerkte tot een voorstelling en wordt door Cotterink in drie talen gespeeld: in het Nederlands, Engels en in het Duits.

Het is een ingetogen vertelling met complexe en genuanceerde emoties en kent een verrassende muzikale omlijsting, die bestaat uit de warme klanken van de cello en de opvallende operastem van Cotterink.

Medewerkers


Tekst
Oscar Wilde 

Tekstbewerking, spel, zang
Niels Brandaan Cotterink

Toneelbeeld
Niels Brandaan Cotterink

Lichtontwerp
Jasper van Rijsdijk
Niels Brandaan Cotterink

Techniek
Jasper van Rijsdijk
Theo Tollenaar

 

Foto


Michel Wielick 

 

Genre


Solotoneel/jongeren/volwassenen 

 

Leeftijd


 

Recensie


...

 

 

t. 0593 - 56 58 30
info@brandaanproducties.nl
Powered by Mahieu